Hoe voorkom je wateroverlast?

Wateroverlast komt helaas wel eens voor in Nederland. We heten niet voor niets de Nederlanden, oftewel de Lage Landen. Rivieren zetten dorpen en zelfs steden wel eens blank. En in 1953 heeft ons land zelfs de watersnoodramp meegemaakt.

Natuurlijk wil je geen wateroverlast in je woning. Dit brengt namelijk veel nadelige gevolgen met zich mee. In deze blog geven we een aantal handige tips, waarmee wateroverlast in huis voorkomen kan worden.

Reinig de dakgoot

Het regelmatig controleren en poetsen van je dakgoot biedt al uitkomst. Reinig op zijn minst een keer per jaar de dakgoot, want veelal ontstaat hier wateroverlast in huis. Een bladvanger voor in de opening van de regenpijp aanschaffen helpt hier ook bij, want dan raakt de pijp minder snel verstopt en wordt het water goed afgevoerd.

Regenpijp afkoppelen

Het water wordt via de regenpijp het riool in geleid. Bij extreme regenval raakt het riool snel te vol en kan het zijn dat het water terug stroomt. Koppel daarom uit voorzorg de regenpijp af van het riool en laat het water in bijvoorbeeld een regenton of in de vijver stromen.

Regenwater stoppen

Met hoge drempels zorg je ervoor dat water je huis niet in stroomt. Ook zandzakken en schotten voor openingen kunnen regenwater goed tegenhouden. Plaats bijvoorbeeld bij hevige regenval een waterstopper in de deuropening. Dit houdt water van buiten tijdelijk tegen. Deze waterstoppers kun je bovendien gebruiken in de douche, zodat water vanuit de douche niet je badkamer in stroomt. Lees in deze blog meer over waterstoppers.

Een pomp met terugslagklep

Bij heftige regenval stijgt het water in de rioleringen erg snel. Water zoekt altijd een uitweg en je wil niet dat die uitweg plaatsvindt via jouw wasbak, wc of douche. Je kunt dit voorkomen door een terugslagklep in de aansluitleiding te installeren of een pomp met terugslagklep te plaatsen. Zeker in een kelder met een wateraansluiting is een dergelijke pomp aan te raden.

Kelder goed inrichten

Kelders zijn vaak al vochtige plekken. Als je wateroverlast ervaart, dan is de kelder de eerste plek waar dit optreedt. Richt daarom je kelder verstandig in. Zorg dat waardevolle spullen niet nat kunnen worden en installeer stopcontacten, leidingen en kabels op hoger gelegen plekken. Zorg er ook voor dat ramen, kozijnen en deuren waterdicht zijn. Overtollig straatwater kan makkelijk de kelder in stromen, aangezien deze onder straatniveau ligt. Een extra hoge drempel in de kelder of een extra goot kan al uitkomst bieden om de ergste wateroverlast tegen te gaan.

Regenbestendige tuin

Niet alleen oogt het mooier, maar ook is een groene tuin ter voorkoming van wateroverlast ook een aanrader. De wortels van het gras en de planten nemen veel water op. Een geveltuintje is ook een goede uitkomst. Dit is een rijtje tegels langs de gevel van je woning, die je kunt verwijderen. Zo kan overtollig water hier makkelijker de bodem in stromen.

Groen dak

Wat voor een groene tuin geldt, geldt ook voor een groen dak. Een groen dak creëren is misschien wat meer moeite, maar een dak met planten werkt als een spons bij overtollig regenwater. Het groen neemt het water op en dit verdampt ook sneller via de planten.

Toch wateroverlast; wat nu?

Voorkomen is beter dan genezen, maar in sommige extreme situaties zul je te maken krijgen met wateroverlast in huis. De volgende dingen moet je meteen toepassen bij wateroverlast in huis:

  • Het direct opbergen van waardevolle spullen op hoger gelegen plekken
  • Het afsluiten van alle (deur)openingen
  • Het afsluiten van alle afvoeren
  • Het zorgen voor genoeg emmers en bakken om eventueel water op te vangen
  • Het afsluiten van de elektriciteit