Uw doucheputje is verstopt; wat nu?

Zit uw douche verstopt? Stroomt het verbruikte water niet of nauwelijks weg? Dit probleem verhelpt u gemakkelijk door de afvoer van de douche goed te reinigen. De diameter van de doucheafvoer is klein, waardoor de afvoer vrij kwetsbaar is voor te grote voorwerpen. Daarom zit er ook een afvoerputje of roostertje op de afvoer, zodat de kans kleiner wordt dat haren en objecten in de afvoer knel komen te zitten. Deze blog zal u een paar handige tips geven om uw doucheafvoer te ontstoppen.

Oorzaken afvoer douche verstopt

Wanneer uw douche afvoer verstopt is, zijn haren oorzaak nummer een. Haren zijn taai en kunnen zich in de afvoer van uw douche nestelen wanneer ze niet verwijderd worden. In combinatie met zeepresten, huidvetten en ander vuil zorgt dit voor de meest vervelende verstoppingen. Gelukkig kunt u de tekenen van een verstopte douche makkelijk herkennen, waardoor u tijdig actie kunt ondernemen.

Kokend water met soda en schoonmaakazijn

U kunt heel eenvoudig een eigen vloeibare ontstopper maken. Dit doet u middels kokend water, baking soda en schoonmaakazijn. Dit middel lost haren en zeepresten goed op, waardoor het water weer makkelijk kan wegstromen. U gebruikt hiervoor 50 gram baking soda en 80 milliliter schoonmaakazijn. Samen met kokend water giet u dit in de verstopte doucheafvoer en laat het vervolgens een uur intrekken. Spoel daarna uw afvoer door met schoon warm water.

Vloeibare ontstoppers

Een vloeibare ontstopper werkt eigenlijk hetzelfde als de soda en schoonmaakazijn. Een vloeibare ontstopper is een chemische, kant-en-klare vloeistof dat u in uw doucheputje giet. De ontstopper lost haren en andere viezigheden direct op. Laat het middel een uur inwerken en spoel hierna na met een ruime hoeveelheid water.

Met de hand of met ijzerdraad

Een verstopping van uw douche kunt u ook vaak al verhelpen door met uw vingers kluwen haren uit het afvoerputje te trekken. Zit de verstopping dieper in de afvoer, dan kunt u met een stuk dik ijzerdraad de haren en viezigheden verwijderen. Zorg wel dat u een prullenbak bij de hand heeft om de rommel meteen te kunnen opruimen.

Rubberen gootsteenontstopper

De traditionele rubberen gootsteenontstopper werkt ook tegen een verstopte doucheput. Met de ontstopper werkt u druk uit op de verstopping, waardoor deze los schiet. Dit doet u door de rode rubberen kap direct op het doucheputje te plaatsen. Maak nu een op- en neerwaartse beweging. Let wel op dat u de ontstopper alleen kunt gebruiken bij lichte verstoppingen. Loopt het doucheputje echt niet meer door, dan maakt u de verstopping met een gootsteenontstopper namelijk vaak alleen maar erger.

Ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer helpt u om de verstopping uit de afvoer los te wrikken. De ontstoppingsveer rolt u uit om hem vervolgens door de afvoer te duwen. Op die manier prikt u de verstopping los. Zorg dat u een dweil of oude handdoek bij de hand heeft. Zo vangt u de rotzooi uit de leidingen meteen op.

Hoe voorkomt u de verstopte douche in het vervolg?

Zeepresten en haren zullen altijd tijdens een douchebeurt vrijkomen. Er zijn echter wel een aantal manieren om te voorkomen dat deze dingen leiden tot verstoppingen. Haal bijvoorbeeld na iedere douchebeurt de haren uit het putje. U kunt ook na iedere douche heet water kort door de afvoer laten lopen. Een derde tip is om een extra roostertje over het doucheputje te plaatsen. Zo blijft rotzooi in het rooster hangen en komt dit niet in afvoer terecht.

Last van natte badkamers?

Naast dat uw douche putje verstopt raakt, kunt u ook last hebben van water dat uw badkamer instroomt na een goede douche. Uiteraard heeft u geen zin om na iedere douchebeurt uw badkamer te dweilen. Kies daarom voor een waterkering douche strip.  Deze is speciaal gemaakt voor natte ruimtes en heeft als doel het water binnen de douchebak of uw douchetegels te houden. Hierdoor is water in uw badkamer verleden tijd. Uw inloopdouche wordt met de douchedorpel ook waterdicht gemaakt. Lees hier over andere tips om uw inloopdouche waterdicht te maken.